Syrop z cebuli stosowany jest od stuleci. Jego spożywanie pomaga na uporczywy kaszel. Wspiera usuwanie zalegającej wydzieliny, a przy tym ma wiele innych cennych dla naszego zdrowia właściwości. Co ważne, możemy go przygotować w szybki i prosty sposób w domu. To środek całkowicie naturalny, którego wzbogaca się często np. o takie składniki jak miód czy cytryna.
Syrop z cebuli- czym jest?
Warzywo to od tysiącleci wykorzystywane jest w codziennej diecie człowieka. Kiedyś sięgano po nie zwłaszcza podczas walki z bólami reumatycznymi. Dziś ceni się ją za właściwości wspierające leczenie infekcji i podnoszące odporność. Syrop z cebuli polecany jest osobom dorosłym, ale także dzieciom już od 12 miesięcy życia. To sprawdzony i skuteczny środek, który pomaga organizmowi w szybszym powrocie do zdrowia. Syrop zrobiony z tego warzywa wzmacnia naszą odporność. Cebula to cenione w kuchni polskiej warzywo, o licznych właściwościach prozdrowotnych. Syrop z niej przygotujemy w błyskawiczny sposób. Aby poprawić jego smak, warto dodać trochę miodu. Oczywiście, nie zamaskuje on w pełni specyficznego aromatu i ostrego smaku cebuli.
Syrop z cebuli- jakie ma właściwości?
W jaki sposób działa syrop z cebuli?
- ze względu na zawartość witaminy C i probiotyków, syrop podnosi odporność organizmu i zmniejsza ryzyko infekcji,
- ma właściwości antybakteryjne, zawarte w nim fitocydy z allicyną, odpowiadają za blokowanie enzymów bakteryjnych,
- działa odkażająco, zmniejszając stany zapalne,
- obniża ciśnienie krwi,
- udrażnia przewody nosowe,
- zmniejsza ryzyko rozwoju stresu oksydacyjnego,
- działa kardioprotekcyjnie, przeciwdziałając zlepianiu się płytek krwi,
- wspomaga wykrztuszanie.
Syrop z cebuli- na co pomaga?
Syrop z cebuli warto przyjmować regularnie, aby podnieść swoją odporność. Wspiera on mikrobioty jelitowe i dostarcza organizmowi siatkę oraz witaminę C. Ponadto to ceniony specyfik na suchy i mokry kaszel. Syrop pomaga oczyścić drogi oddechowe z zalegającej w nich wydzieliny. Nocą natomiast łagodzi męczący kaszel, ułatwiając zasypianie. Produkt ten jest też źródłem minerałów, takich jak wapno, żelazo czy cynk. Warto dodać, że to właśnie one wpływają w dużej mierze na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Syrop z cebuli okazuje się też skutecznym środkiem na problemy zakrzepowe. Przeciwdziała on powiem tworzeniu się skrzeplin. Ponadto można go wdychać także przez nos. Pozwoli to na złagodzenie nieżytu
Jak przygotować syrop z cebuli?
Syrop z cebuli przygotujemy bez trudu samodzielnie w domu. Przydadzą nam się tylko dwa najważniejsze składniki, czyli cukier i woda. Oczywiście, zamiast cukru możemy użyć miodu. W niektórych przepisach wskazane jest też dodanie odrobiny soku z cytryny. Najpierw cebulę siekamy drobno, po czym zasypujemy cukrem. Możemy ułożyć warstwę cebuli w naczyniu z przykryciem, zasypać cukrem, po czym ułożyć kolejną warstwę. Inną opcją jest wymieszanie posiekanej cebuli z cukrem. Warzywo puszcza sok po ok. 5 godzinach. Jest on od razu gotowy do spożycia. Syrop z cebuli należy przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie. W przypadku stosowania go podczas przeziębienia wystarczy przygotować syrop z dwóch cebul.
Stosowanie syropu z cebuli
Warto pamiętać o tym, że syrop ma właściwości wykrztuśne. Z tego względu odradza się picia go przed snem. Najlepiej spożyć syrop na ok. 3 godzin przed położeniem się spać. Zalecana dawka to jedna łyżka po 2-3 razy dziennie (osoby dorosłe) i 5 ml syropu dwa radzie dziennie (dzieci). Preparat należy przyjąć po jedzeniu. Nie wolno rozrzedzać go wodą. Gęsta konsystencja syropu wolniej spłynie po ściance gardła, dzięki czemu okaże się skuteczniejsza. W niektórych przypadkach picie syropu z cebuli jest odradzane. Mowa tutaj zwłaszcza o niemowlętach oraz osobach mających problem z układem pokarmowym. Nie powinny po niego sięgać osoby cierpiące na refluks czy wzdęcia.
Domowej roboty syrop z cebuli to bogactwo wielu składników prozdrowotnych. Warto go przyjmować nie tylko w okresie przeziębienia, ale także regularnie, aby wzmocnić swoją odporność.