Owoce i warzywa powinny gościć na naszych talerzach możliwie jak najczęściej. Zawierają ogromne ilości witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Często zastanawiamy się jednak, czy są one bardzo kaloryczne. Warto przeanalizować ten temat na przykładzie jednego z najczęściej spożywanych warzyw, czyli pomidora.
Ile kalorii ma pomidor? Poznajmy jego wartość odżywczą
Każde warzywo i każdy owoc dostarcza do ciała pewną dawką substancji odżywczych, które są niezbędne do jego funkcjonowania. Rzecz jasna w zależności od tego, co dokładnie jemy, ilość witamin i mikroelementów będzie różna. Zanim więc przejdziemy do analizy kaloryczności pomidorów, poznajmy najpierw, co tak właściwie one nam dają.
Wiedzieć musimy, że ilość składników odżywczych zależy od konkretnego gatunku pomidora, lecz uśredniając, przyjmuje się, że każde 100 gramów tego warzywa dostarcza do ludzkiego organizmu:
- 1,2 g błonnika,
- 2,9 g węglowodanów,
- 0,9 g białka,
- 0,2 g tłuszczu.
Rzecz jasna na tym nie koniec, ponieważ każda porcja tego warzywa to także wiele cennych witamin w tym A, C i E, lecz również wiele mikroelementów np. duże ilości potasu.
Ile kalorii ma pomidor – podział na rodzaje pomidorów
Pomidory uważane są za najlepszą propozycję dla osób odchudzających się, ponieważ zawierają niewiele kalorii, a jednocześnie stosunkowo dużo wartości odżywczych – 100 gramów przeciętnego pomidora to zaledwie 20 kcal. Oczywiście nie każdy gatunek ma taką samą kaloryczność. Wiedzieć bowiem trzeba, że jest ona różna w zależności od tego, jaki typ pomidora zjemy. Zatem ile kalorii ma pomidor malinowy, koktajlowy lub zielony?
Średnia kaloryczność najpopularniejszych gatunków pomidorów prezentuje się następująco:
- zwykły pomidor – 26 kcal,
- pomidor malinowy – 28 kcal,
- pomidor koktajlowy – 3 kcal,
- pomidor zielony – 48 kcal.
Ile kalorii ma pomidor w postaci przetworzonej?
Pomidor jest niezwykle chętnie przetwarzanym warzywem i spotkać się z nim można pod wieloma różnymi postaciami. Jak można się bez trudu domyślić, w zależności od tego, jak zostanie przerobiony, może posiadać różną kaloryczność. Ile kalorii ma pomidor po przetworzeniu?
Kaloryczność różnych produktów pomidorowych:
- sok pomidorowy – 17 kcal/100 g,
- ketchup – 80 kcal/100 g,
- koncentrat pomidorowy – 82 kcal/100 g,
- passata pomidorowa – 34 kcal/100 g.
Jak więc widać, wartość kaloryczna jest naprawdę zróżnicowana. Z czego to wynika? Oczywiście z różnych dodatków, które dodawane są do produktów pomidorowych. Przykładowo często stosuje się podnoszący kaloryczność cukier.
Jaka postać pomidorów jest najlepsza?
Jeśli chcemy wybrać najlepszą do spożywania postać pomidorów, powinniśmy skupić się przede wszystkim na poznaniu zawartości w poszczególnych produtkach likopenu. Jest to substancja, która jest silnym antyoksydantem i ma bardzo dobroczynny wpływ na ciało.
Która postać pomidorów jest więc najlepsza? Jak można się bez problemu domyślić, powinno się je jeść możliwie jak najświeższe i najmniej przetworzone. Produkty takie jak ketchup, które co prawda są robione z pomidorów, posiadają w sobie również wiele dodatków w postaci cukrów i konserwantów, które nie tylko podnoszą kaloryczność, lecz dodatkowo zmniejszają zawartość najważniejszych składników odżywczych.
Dlaczego warto spożywać pomidory?
Powodów, dla których pomidory są tak często polecane, jest naprawdę wiele. Wspomnieć tu trzeba przede wszystkim o ogromnym bogactwie witamin i mikroelementów, które się w nich znajdują, lecz także o wysokiej dostępności i niskiej cenie. Co więcej, pomidory mogą być wykorzystywane do samodzielnego wytwarzania wielu innych produktów, a co najważniejsze, są one po prostu bardzo smaczne i stanowią genialny dodatek do wielu potraw.
Liczenie kalorii stało się w dzisiejszych czasach codziennością dla osób, które chcą schudnąć i mieć zdrowe ciało. Pomidory są doskonałą propozycją, ponieważ nie tylko cechują się niską kalorycznością, lecz dodatkowo są bardzo zdrowe, mają mnóstwo składników odżywczych, a także są po prostu smaczne.