Jajecznica jest uwielbianym posiłkiem przez wiele osób i jednym z najpopularniejszy śniadań. W tym artykule dowiesz się, ile jajecznica ma kalorii, jak ją przyrządzić i jakie korzyści zapewnia organizmowi. Jeżeli rozbudziliśmy Twoją ciekawość, czytaj dalej.
Ilość kalorii w jajecznicy jest dla Ciebie zagadką? Kaloryczność tego dania zależy od dokładnej ilości użytych jajek oraz innych dodatków takich jak masło, boczek lub szynka. Zakładając, że jedna porcja jajecznicy została przyrządzona z dwóch jajek i niewielkiej ilości dodatków, ma ona od 200 do 300 kalorii. Biorąc pod uwagę dzienne zapotrzebowanie kaloryczne osoby o średnio aktywnym trybie życia, jest to posiłek, który zwiększy energię i pobudzi do działania.
Jakie składniki odżywcze zawiera jajecznica?
- Jest bogatym źródłem wysokiej jakości białka, które wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
- Zawiera takie witaminy jak: B12, D oraz A.
- Dodatkowo dostarcza do organizmu żelazo, cynk i selen.
Wymienione wyżej składniki wspomagają utrzymanie zdrowej skóry, wzroku, układu odpornościowego, a także wielu innych procesów biologicznych w ludzkim ciele.
Przepis na idealną jajecznicę
Potrzebne składniki:
- cztery jajka, najlepiej w rozmiarze L
- 1/4 szklanki mleka
- jedna łyżka masła lub innego dowolnego tłuszczu np. olej z avocado
- Sól oraz pieprz do smaku zgodnie z osobistymi preferencjami
- Dodatki według własnego uznania, my proponujemy warzywa takie jak szpinak, pomidory, papryka. Na koniec posyp odrobiną startego, żółtego sera cheddar.
Sposób przygotowania:
Krok 1
Rozbij jajka do miski. Dodaj mleko, sól i pieprz. Ubij wszystko widelcem lub trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej mieszaniny.
Krok 2
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści i lekko przestygnie.
Krok 3
Wlej przygotowaną mieszankę jajeczną do patelni. Pozwól jajecznicy delikatnie zgęstnieć na brzegach, a następnie delikatnie mieszaj widelcem od brzegów do środka.
Krok 4
Jeśli lubisz, dodaj posiekane warzywa lub starty ser na wierzch jajecznicy.
Krok 5
Gotuj jajecznice na średnim ogniu, stale mieszając, aż stanie się kremowa i miękka. Pamiętaj, że jajecznica będzie kontynuować gęstnienie nawet po zdjęciu z ognia, więc warto odstawić ją z patelni trochę wcześniej, gdy jeszcze jest lekko wilgotna.
Krok 6
Podawaj jajecznice od razu, najlepiej na chrupiącej kromce chleba lub toście. Możesz też posypać ją odrobiną świeżych ziół, takich jak szczypiorek czy natka pietruszki, dla dodatkowego smaku i koloru. Gotowe, smacznego!
Jajecznica jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, a oprócz tego zapewnia przestrzeń do eksperymentowania z jej różnymi wersjami. To świetna opcja na każdą porę dnia, nie tylko śniadanie.
Jajecznica dla wegetarian oraz wegan
Uwielbiasz jajecznice, ale jesteś na diecie wegetariańskiej? Mamy dla Ciebie doskonałe i smaczne rozwiązanie! Najlepszym zamiennikiem jajek jest tofu, które podbije podniebienie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Pamiętaj, że możesz także dodać wiele innych składników, takich jak pieczarki, szpinak, a nawet pomidory. Dzięki temu uzyskasz różnorodność smaków. Nie bój się eksperymentować!
Szpinak, pieczarki, cukinia, pomidory, czy nawet szparagi są świetnymi dodatkami do wegetariańskiej jajecznicy. Dodają smaku, koloru i przede wszystkim mnóstwo wartości odżywczych. A jeżeli jadasz sery, warto dodać fetę, ser kozi lub cheddar, w ten sposób uzyskasz wyjątkowy smak.
Dodaj także świeżych ziół takich jak szczypiorek, natka pietruszki, czy koper, który zapewni świeżość. Z kolei takie przyprawy jak kumin, papryka lub czosnek nadają jajecznicy wyrazisty smak. Kolejnym popularnym składnikiem tego dania jest soczyste avocado, które tworzy kremową konsystencję, ale także wzbogaca jajecznice o zdrowe tłuszcze. To niezwykle ważne dla wszystkich wegan oraz wegetarian i osób prowadzących zdrowy tryb życia. Wybierając jajecznicę na śniadanie, zdobędziesz siłę, energię i motywację na cały dzień pracy oraz innych aktywności.