Czy wiesz ile kalorii ma jajecznica?

Jajecznica jest uwielbianym posiłkiem przez wiele osób i jednym z najpopularniejszy śniadań. W tym artykule dowiesz się, ile jajecznica ma kalorii, jak ją przyrządzić i jakie korzyści zapewnia organizmowi. Jeżeli rozbudziliśmy Twoją ciekawość, czytaj dalej.

Ilość kalorii w jajecznicy jest dla Ciebie zagadką? Kaloryczność tego dania zależy od dokładnej ilości użytych jajek oraz innych dodatków takich jak masło, boczek lub szynka. Zakładając, że jedna porcja jajecznicy została przyrządzona z dwóch jajek i niewielkiej ilości dodatków, ma ona od 200 do 300 kalorii. Biorąc pod uwagę dzienne zapotrzebowanie kaloryczne osoby o średnio aktywnym trybie życia, jest to posiłek, który zwiększy energię i pobudzi do działania.

Jakie składniki odżywcze zawiera jajecznica?

  • Jest bogatym źródłem wysokiej jakości białka, które wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
  • Zawiera takie witaminy jak: B12, D oraz A.
  • Dodatkowo dostarcza do organizmu żelazo, cynk i selen.

Wymienione wyżej składniki wspomagają utrzymanie zdrowej skóry, wzroku, układu odpornościowego, a także wielu innych procesów biologicznych w ludzkim ciele.

Przepis na idealną jajecznicę

Potrzebne składniki:

  • cztery jajka, najlepiej w rozmiarze L
  • 1/4 szklanki mleka
  • jedna łyżka masła lub innego dowolnego tłuszczu np. olej z avocado
  • Sól oraz pieprz do smaku zgodnie z osobistymi preferencjami
  • Dodatki według własnego uznania, my proponujemy warzywa takie jak szpinak, pomidory, papryka. Na koniec posyp odrobiną startego, żółtego sera cheddar. 

Sposób przygotowania:

Krok 1

Zobacz także  Dieta wegańska a ciąża: Jak zapewnić zdrowie dla matki i dziecka?

 Rozbij jajka do miski. Dodaj mleko, sól i pieprz. Ubij wszystko widelcem lub trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej mieszaniny.

Krok 2

 Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści i lekko przestygnie.

Krok 3 

Wlej przygotowaną mieszankę jajeczną do patelni. Pozwól jajecznicy delikatnie zgęstnieć na brzegach, a następnie delikatnie mieszaj widelcem od brzegów do środka.

Krok 4

Jeśli lubisz, dodaj posiekane warzywa lub starty ser na wierzch jajecznicy.

Krok 5 

Gotuj jajecznice na średnim ogniu, stale mieszając, aż stanie się kremowa i miękka. Pamiętaj, że jajecznica będzie kontynuować gęstnienie nawet po zdjęciu z ognia, więc warto odstawić ją z patelni trochę wcześniej, gdy jeszcze jest lekko wilgotna.

Krok 6 

Podawaj jajecznice od razu, najlepiej na chrupiącej kromce chleba lub toście. Możesz też posypać ją odrobiną świeżych ziół, takich jak szczypiorek czy natka pietruszki, dla dodatkowego smaku i koloru. Gotowe, smacznego!

Jajecznica jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, a oprócz tego zapewnia przestrzeń do eksperymentowania z jej różnymi wersjami. To świetna opcja na każdą porę dnia, nie tylko śniadanie.

Zobacz także  Naleśniki kcal - Delikatne smaki w urozmaiconej kuchni

Jajecznica dla wegetarian oraz wegan

Uwielbiasz jajecznice, ale jesteś na diecie wegetariańskiej? Mamy dla Ciebie doskonałe i smaczne rozwiązanie! Najlepszym zamiennikiem jajek jest tofu, które podbije podniebienie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Pamiętaj, że możesz także dodać wiele innych składników, takich jak pieczarki, szpinak, a nawet pomidory. Dzięki temu uzyskasz różnorodność smaków. Nie bój się eksperymentować!

Szpinak, pieczarki, cukinia, pomidory, czy nawet szparagi są świetnymi dodatkami do wegetariańskiej jajecznicy. Dodają smaku, koloru i przede wszystkim mnóstwo wartości odżywczych. A jeżeli jadasz sery, warto dodać fetę, ser kozi lub cheddar, w ten sposób uzyskasz wyjątkowy smak.

Dodaj także świeżych ziół takich jak szczypiorek, natka pietruszki, czy koper, który zapewni świeżość. Z kolei takie przyprawy jak kumin, papryka lub czosnek nadają jajecznicy wyrazisty smak. Kolejnym popularnym składnikiem tego dania jest soczyste avocado, które tworzy kremową konsystencję, ale także wzbogaca jajecznice o zdrowe tłuszcze. To niezwykle ważne dla wszystkich wegan oraz wegetarian i osób prowadzących zdrowy tryb życia. Wybierając jajecznicę na śniadanie, zdobędziesz siłę, energię i motywację na cały dzień pracy oraz innych aktywności.